Din ciclul PAINE FACUTA IN CASA mea
Factori ce pot influenta: trebuie incercat ca sa vezi!
Aici sintem la 2700m inaltime, deci poate trebuie mai putina apa sau mai multa faina,
Coacerea se poate sa se faca mai repede la voi...tot din cauza inaltimii
Draga Cristina,
Asa cum ti-am promis, iti trimit tot procesul, am asteptat sa fac din nou paine ca sa pot sa fac poze...
Am inceput ieri cam la 7 seara , dar cum nu poti sa o coci dimineata poti sa incepi dimineata si sa o faci seara....cum iti este mai usor...
Trebuie sa stea cam 12 ore , si inca un pic... dar poti sa o faci si mai repede, dar nu creste la fel de frumos.. (din experienta!)
RETETA
1 ligurita sare
450g faina alba (faina da o cintaresc de fiecare data!)
1 ligurita drojdie uscata (sau una si jumatate... de obicei pun din ochi!!!)
360-400g apa ( eu am masurat primele dati si am gasit pajarul de coca-cola- este mai mare , masura este pina la parte de sus a modelului rosu...
cind este mai umezeala afara pun putin mai putin:-)...)
Iti mai trebuie o oala cu capac sa poti sa o pui la cuptor la 250grade C°.
Se pune sarea, faina, drojdia si apa , se amesteca cu lingura pina devine o masa moale , viscoasa, se acopera si se lasa sa creasca cam 12 ore, daca nu ai timp sa o faci poti sa o lasi mai mult acoperita ci hirtie transparenta in frigider , nu foarte rece pina la 48 de ore...
Dupa cele 12 ore o amesteci din nou o iei prin invaluire:-), bagi lingura si pui deasupra desprinzind-o de pe pereti , o lasi din nou putin sa creasca, Intre timp pui cuptorul la incalzit cu oala si capacul inauntru...
Reteta in original foloseste o oala groasa cu capac, unele frantuzesti dar aici costa mult sau nu se gasesc , asa ca am luat o oala chinezeasca si folosesc hirtie de copt pe fund ca sa nu se lipeasca ...
Oala si capacul se incalzeste o data cu cuptorul, apoi se scoate si se pune hirtia impaturita trecuta prin apa pe fundul oalei... Se rastoarna masa , se baga la cuptor , se pune capacul...
Cam dupa 20minute se deschide cuptorul se ridica capacul si daca a crescut si a crapat nu se mai pune capac ci se lasa sa se coaca in continuare...
Daca nu, se pune capacul iar si se mai lasa...
Se poate vizita din cind in cind.. sa vezi daca este facuta ... nu se intimpla nimic... Daca o vrei mai bruneta o lasi mai mult...
Cind este gata o rastorni si o pui pe un gratar ceva, sa se raceasca..Cind o scoti si o rastorni daca o lovesti cu degetul pe dos suna a gol...
Mie imi place sa o ascult dupa aceea cind se raceste (in timp ce se raceste!) , scoate niste sunete incete, trosneste usor... as zice ca toarce:-))
Eu o fac de ani de zile si aproape este automat pentru mine, inainte faceam in fiecare zi acum fac o data sau de doua ori pe saptamina...
POFTA BUNA!!!...
Este o placere sa intri intr-o casa in care miroase a piine coapta...! Floarea ciudata de a noastra ...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment